Пенсійне забезпечення учасників бойових дій

Учасники бойових дій мають право на достроковий вихід на пенсію за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок. Розмір пенсії учасників бойових дій згідно з Законом України від 09.07.2003 № 1058 "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" залежить від тривалості набутого страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески. Осіб, які належать до учасників бойових дій, визначено статтею 6 Закону України від 22.10.1993 № 3551 "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Що таке гепатит А і як його попередити? МОЗ

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/scho-treba-znati-pro-gepatit-a Пост Гепатит А – захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки – більшість людей, уражених гепатитом А, повністю одужують й у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.  Втім, сама хвороба неприємна й виснажлива, а одужання може тривати кілька місяців. Важче хворіють та можуть померти літні люди. Ризик захворіти на гепатит А зростає під час війни через значні скупчення людей, неможливість дотримуватися гігієни та обмеження доступу до чистої питної води. Ми зібрали інформацію про гепатит А  і про те, що робити, аби не захворіти. Картка 1 Гепатит А – це хвороба брудних рук, що передається від людини до людини, найчастіше фекально-оральним шляхом. Можна заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для родини. Вірус гепатиту А також може передаватися при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною. Картка 2 Найчастіше гепатит А проявляється такими симптомами: - підвищена температура - слабкість - відсутність апетиту - діарея - блювання - неприємні відчуття в животі - темний колір сечі - пожовтіння шкіри та білків очей Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. У дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%. Картка 3 Захворіти на гепатит А може кожен, хоча найчастіше хвороба з’являється у дітей раннього віку. Основні фактори ризику: - погані санітарні умови - відсутність очищеної води - проживання з інфікованою людиною - сексуальні контакти з людиною з гострою формою гепатиту А - поїздки в райони з високою епідемічністю Картка 4

Що таке ротавірус і як його попередити?  МОЗ

Джерело:  https://www.kmu.gov.ua/news/moz-informuye-yak-zapobigti-rotavirusnij-infekciyi Пост  Перебування в місцях скупчення людей і обмежений доступ до чистої води є причинами появи «кишкових» захворювань. Майже всі вони легко передаються від людини до людини, а отже, є особливо небезпечними під час війни. Ротавірусна інфекція – одне з таких захворювань. Запобігати йому можна завдяки вакцинації.  Ми зібрали інформацію про симптоми ротавірусу та про те, як його можна уникнути. 

ЗАПИТУЙТЕ – ВІДПОВІДАЄМО

- Який порядок призначення пенсії по інвалідності? - Повна або часткова втрата здоров’я дає людині право на отримання статусу непрацездатного (обмежено працездатного) і оформлення пенсії по інвалідності. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність, а її розмір залежить від отриманої групи інвалідності. В осіб, яким призначено I групу інвалідності, розмір пенсії становить 100% розміру пенсії за віком. При цьому для призначення пенсії необхідно мати страховий стаж від 1 до 10 років, залежно від віку, в якому людину визнано інвалідом. Розмір пенсій в осіб з II групою інвалідності становить 90% пенсії за віком. Необхідний страховий стаж при цьому – 1-14 років. Особи з III групою інвалідності отримують 50% пенсії за віком при наявності 1-14 років страхового стажу. У таблиці нижче можна дізнатися точний страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності, залежно від віку, в якому людину визнали інвалідом: Подати документи для призначення пенсії по інвалідності можна як офлайн – звернувшись, до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду, так і онлайн – на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Які документи потрібні для оформлення пенсії по інвалідності? 1. Письмова заява про призначення пенсії 2. Паспорт або свідоцтво про народження (для дітей). Якщо у вас ID-паспорт, потрібна ще довідка про реєстрацію місця проживання, яку видають разом з паспортом. 3. РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків). 4. Трудова книжка або інші документи, які підтверджують стаж + відомість про заробітну плату. 5. Документи, що засвідчують особливий статус особи (наприклад: довідка з МСЕК, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни). 6. Фотографія (необхідна для оформлення пенсійного посвідчення). Для військовослужбовців строкової служби, до заяви для оформлення пенсії по інвалідності потрібно ще додати: – свідоцтво про хворобу, видане та завірене військовим комісаріатом за місцем зняття військовослужбовця з військового обліку, або довідка військово- лікарської комісії (копія). Якщо інвалідність настала після звільнення з військової служби, то до заяви для призначення пенсії потрібно додати: – довідку військового комісаріату про проходження військової служби із зазначенням дати призову, дати і підстави звільнення з військової служби + висновок МСЕК про те, що інвалідність пов’язана з проходженням військової служби.