З 8 січня 2022 року на законодавчому рівні посилено відповідальність за обмеження віку та статі кандидатів на вакансію.

Протидія дискримінації за ознакою статі є одним із зобов’язань України відповідно до Конвенції ООН з ліквідації усіх форм дискримінації щодо жінок, відповідні положення передбачені також Угодою про асоціацію України з Європейським Союзом, Стратегією гендерної рівності Ради Європи на 2018-2023 роки та Глобальними цілями сталого розвитку ООН.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» в  оголошеннях (рекламі) про вакансії забороняється зазначати обмеження щодо віку кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі. Також заборонено висувати вимоги, що віддають перевагу одній зі статей, та вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя.

З 8 січня 2022 року набули чинності зміни до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статті. Головна мета прийнятих змін – протидія дискримінації за ознакою статі у сфері реклами, захист прав споживачів реклами та посилення відповідальності за порушення його вимог.

Так, у разі порушення встановлених державою вимог під час розміщення реклами про вакансію рекламодавець сплачуватиме до державного бюджету штраф у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент вчинення порушення (з 08.01.2022 — 65 000 грн.).

Штрафуватиме порушників Державна служба з питань праці. Роботодавці, що не дотримуються вимог закону, повинні будуть сплатити накладений штраф протягом 15 календарних днів з дня вручення документа від Держпраці. Якщо штраф не буде своєчасно сплачено або оскаржено, його стягнуть через суд.

До речі, в службі зайнятості-найбільша база легальної роботи в межах країни, яка оновлюється щодня. Ознайомитися з актуальними вакансіями можна онлайн на сайті державної служби зайнятості за посиланням:http://chg.dcz.gov.ua/userSearch/vacancy

За інформацією Чернігівської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості