COVID-19 − це інфекційне захворювання, викликане новим коронавірусом під назвою SARS-CoV-2. Передається через прямий, непрямий або тісний контакт із іншою людиною, яка має вірус, через заразні виділення або крапельним шляхом, коли інфікована людина кашляє, чхає, розмовляє або, наприклад, співає. Найпоширенішими симптомами є висока температура, кашель та втома. Менш поширені, але серйозніші симптоми включають утруднене дихання або задишку, втрату смаку або запаху, біль або відчуття здавлювання у грудях. І хоча більшість людей із COVID-19 мають легкі симптоми і середню тяжкість перебігу захворювання та одужують вже за 2-6 тижнів, пацієнтам із тяжким перебігом може знадобитися госпіталізація, а їхній стан може загрожувати життю. Деякі пацієнти можуть мати симптоми або наслідки, які тривають або повторюються довший період часу (іноді це називають пост-ковідним станом або тривалим перебігом COVID).

Основними групами ризику тяжкого перебігу хвороби чи смерті є літні люди, люди з хронічними захворюваннями, медичні працівники, які працюють із хворими на COVID–19.

Перебіг хвороби COVID–19 може супроводжуватись великою кількістю ускладнень і навіть призвести до смерті.

Довгостроковим наслідком перенесеної хвороби може стати так званий «постковідний синдром»: надмірна втомлюваність, слабкість, когнітивні розлади, порушення дихання та ковтання, стійкий кашель та психологічні проблеми.

 

Чому важливо вакцинуватися проти COVID–19?

Вакцинування допоможе сформувати імунітет до вірусу, що захистить вас від інфікування чи важкого перебігу хвороби.

Імунізація населення безпечною та ефективною вакциною проти коронавірусної хвороби COVID-19 є найважливішим компонентом стратегії Уряду України у подоланні гострої фази пандемії коронавірусної хвороби COVID-19. Вакцинація від COVID-19 є безоплатною та добровільною. Загальною метою здійснення масової вакцинації населення є припинення поширення коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні.

 

Як створюють вакцини

До складу вакцин входять різноманітні інгредієнти: антигени, стабілізатори, ад'юванти, антибіотики та консерванти . Ці складники включені в більшість вакцин, ними користуються вже впродовж значного часу.

Кожен компонент вакцини використовується для конкретної мети, кожен інгредієнт тестується у процесі виробництва.

Як і всі лікарські засоби, кожна вакцина проходить масштабне ретельне тестування для оцінки її безпеки, перш ніж вона може бути включена в програму вакцинації в країнах.

Які вакцини використовуються для вакцинації в Україні

Наразі для вакцинації в Україні використовують вакцини таких розробників і виробників:

 

Вакцина AstraZeneca (Covishield) — це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською біофармацевтичною компанією AstraZeneca. Вакцини AstraZeneca виготовляють в Європейському Союзі, Великобританії, Республіці Корея. Вакцина, яка вироблена за ліцензією в Індії, має назву Covishield.

Oxford/AstraZeneca отримала схвалення для екстреного використання у Великій Британії, Індії та ЄС.

Ефективність – 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше.

У вакцині AstraZeneca використовується безпечний для людини вірус, який переносить елементи вірусу SARS-CoV-2. Так вакцина змушує організм виробити імунітет, водночас не даючи хворобі розвиватися.

Вакцину AstraZeneca вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом 12 тижнів.  Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках, включно із субліцензійним виробництвом в Індії. Адже склад та технологія виготовлення вакцини ідентичні.

Діюча речовина: модифікований аденовірус, що містить у собі специфічний білок коронавірусу, який викликає імунну відповідь.

Вакцини на основі вірусних векторів відрізняються від більшості звичайних вакцин тим, що вони не містять антигенів, а використовують власні клітини організму для їх виробництва. Вони роблять це, використовуючи модифікований вірус (вектор) для доставки генетичного коду антигену, а саме шиповидних білків COVID–19, що знаходяться на поверхні вірусу, в клітини людини. Інфікуючи клітини і даючи їм вказівку виробляти велику кількість антигену, який потім викликає імунну відповідь, вакцина імітує те, що відбувається під час природного зараження певними патогенами — особливо вірусами. Цей тип векторної вакцини є нереплікативною векторною вакциною, яка не здатна утворювати нові вірусні частинки; цей тип виробляє лише антиген вакцини. У векторних вакцинах проти COVID-19 використовуються вірусні вектори, що не відтворюються.

 

Pfizer-BioNTech (Comirnaty)

Comirnaty/Pfizer-BioNTech — це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Вакцину внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ і дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді та ЄС. У Канаді ця вакцина показала 95% ефективності у захисті від COVID-19 серед осіб віком від 16 років.

Вакцина Pfizer BioNTech покликана навчити організм виробляти специфічні антитіла для знищення вірусу.

Вакцину Pfizer BioNTech від COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 21 день.

22 лютого 2021 року вакцину Pfizer/BioNTech проти COVID-19 зареєстровано в Україні для екстреного медичного застосування.

Діюча речовина: мРНК - молекула. Потрапляючи в клітини людини, вона вчить їх робити копії шиповидного білка вірусу. Це викликає імунну відповідь всередині нашого організму. Ця імунна відповідь захищає нас від зараження, якщо справжній вірус потрапить у наш організм.

 

Sinovac Biotech (CoronaVac)

CoronaVac/Sinovac Biotech — це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Вакцина Coronavac — це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу.

Азербайджан, Бразилія, Китай, Чилі, Індонезія та Туреччина дозволили вакцину для екстреного використання для імунізації своїх громадян. Китай дозволив використовувати вакцину виробника Sinovac Biotech для імунізації широкого загалу. За наявними дослідженнями станом на 25 березня 2021 року ефективність вакцини становить 83,5% після щеплення двома дозами.

Ця вакцина містить у своєму складі інактивований вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Схоже працюють вакцини проти поліомієліту, грипу.

Вакцину Sinovac Biotech водять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів.

Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров’я України підписало контракт на постачання 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу виробництва Sinovac Biotech.

Перша партія з 215 тис. доз вакцини CoronaVac, придбана за державні кошти, надійшла в Україну 25 березня.

Діюча речовина: інактивований вірус SARS-CoV-2

 

Moderna

Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною компанією Moderna.

Препарат внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ, а також дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді, ЄС та інших країнах.

Вакцина зберігається у вигляді замороженої суспензії при -25 ºC до -15 ºC у багатодозовому флаконі. Флакони можна зберігати в холодильнику при температурі 2 – 8°C протягом 30 днів.

Вакцину Moderna від COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.

 

Особливості застосування вакцин

Вакцинація від COVID–19 допоможе вам сформувати імунітет до вірусу. У відповідь на введення вакцини організм певним чином формує імунну відповідь, яка захистить від важкого перебігу та ускладнень хвороби.

Відповідно до інструкції після вакцинації можуть проявлятися деякі побічні реакції.

Переважна більшість осіб відчуватимуть лише незначні ефекти, якщо вони взагалі будуть, які триватимуть тимчасово. Ці реакції є нормальними та минають за кілька годин/днів після вакцинації.

Після вакцинації необхідно спостерігати за пацієнтом протягом 30 хвилин на випадок виникнення алергічної реакції.

 

Загальні протипоказання:

 

  • Важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини.
  • Гіперчутливість до одного з компонентів вакцини.
  • Гостре захворювання (температура тіла вище 38,5ºC).
  • Незначні інфекції, наприклад, застуда або субфебрильна температура, не повинні відміняти вакцинацію.

Протипоказання для застосування вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech: наявність в минулому важкої алергічної реакції (наприклад, анафілаксії) на будь-який компонент вакцини, зокрема, відомої важкої алергічної реакції на поліетиленгліколь (ПЕГ) або родинні молекули.

Протипоказання для застосування вакцини CoronaVac/Sinovac Biotech: Вагітність та годування грудьми; синдром Гійєна-Барре в анамнезі.

 

Вакцинація від COVID–19 не спричинить захворювання.

Вакцинація від COVID–19 не спричинить захворювання, але, існує ймовірність того, що ви отримаєте першу дозу вакцини вже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинулись.

Загальна слабкість або підвищення температури — це звичайна реакція на вакцину від COVID–19. Ці симптоми зникають через кілька днів після вакцинації.

Проте якщо у пацієнта з’явились характерні симптоми захворювання на COVID–19 — висока температура, постійний кашель, втрата нюху чи смаку — слід звернутися до сімейного лікаря для проведення обстеження на COVID–19.

 

Реакції на вакцину

Після отримання вакцини дехто може відчувати побічні реакції. Переважна більшість осіб можуть відчути лише незначні ефекти, якщо вони взагалі будуть, які триватимуть тимчасово. Ці реакції є нормальними та минають за кілька годин/днів після вакцинації.

Після вакцинації пацієнт має залишатися у місці проведення вакцинації для спостереження принаймні протягом 30 хвилин на випадок виникнення алергічної реакції.

Після введення вакцини організм певним чином формує імунну відповідь, яка захистить від важкого перебігу та ускладнень від хвороби.

Можливі такі реакції на вакцину Comirnaty/Pfizer-BioNTech:

У клінічних випробуваннях цієї вакцини найчастішими побічними реакціями були:

  • біль у місці ін’єкції,
  • втома,
  • головний біль,
  • біль у м’язах,
  • біль у суглобах,
  • лихоманка та почервоніння в місці ін’єкції;

Більшість із них були легкими або середньої інтенсивності та зникали через кілька днів після вакцинації.

Можливі такі реакції на вакцину Covishield/AstraZeneca:

  • почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції,
  • лихоманка чи озноб,
  • головний біль, біль у м'язах чи суглобах,
  • збільшені лімфатичні вузли,
  • нудота,
  • втомлюваність,
  • безсоння.

Можливі такі реакції на вакцину CoronaVac/Sinovac Biotech:

  • припухлість, свербіж на місці ін’єкції,
  • головний біль, болі у м’язах,
  • лихоманка, озноб,
  • втомлюваність,
  • кашель і нежить,
  • діарея.

Можливі такі реакції на вакцину Spikevax/Moderna:

  • біль у місці ін’єкції,
  • втома,
  • головний біль, біль у м’язах, біль у суглобах,
  • озноб,
  • нудота/блювання, набряк/чутливість пахв,
  • лихоманка,
  • набряк у місці ін’єкції та почервоніння.

 

Українські COVID-сертифікати в Дії офіційно визнані ЄС

 

ЄС офіційно визнав українські COVID-сертифікати в застосунку Дія. Водночас Україна визнає сертифікати країн-членів ЄС та інших країн, що приєдналися до ініціативи Digital COVID Certificate.

Зараз відбувається фінальне бета-тестування сертифікатів у Дії. Оновлення для програми уже надіслані в PlayMarket та AppStore, очікується підтвердження. Незабаром COVID-сертифікати можна буде згенерувати в Дії на усіх платформах. Всі українці, які пройшли повний курс вакцинації, зможуть оновити застосунок до нової версії та згенерувати свій COVID-сертифікат у застосунку в декілька кліків.

Минулого тижня Україна приєдналася до продуктової інфраструктури COVID-сертифікатів ЄС — спільного середовища для всіх країн, що запускають власні COVID-сертифікати та забезпечують їх взаємовизнання. Тепер цифровий директорат ЄС надасть нам доступ до gateway — інструмента, який дозволить перевіряти наші сертифікати іншим країнам під час подорожей. COVID-сертифікати працюватимуть, як й інші документи в Дії. Перевірити дійсність можна буде за QR-кодом.

 

Медики наголошують

Вакцинація – це єдиний надійний захист від коронавірусної хвороби та її наслідків. Це швидко, просто та безпечно, а головне – краще, ніж дороговартісне лікування та реабілітація після наслідків перенесеного COVID-19.

Міністерство охорони здоров’я та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують зробити щеплення для того, щоб захистити своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути у групі ризику.

Вакцинація від COVID-19 дозволить жителям області захистити себе і свої родини, щоб повернутись до звичайного способу життя.

 

Дізнайтеся більше про вакцинацію від COVID-19 можна на сайтах:

  • Міністерства  охорони здоров’я України:  https://vaccination.covid19.gov.ua
  • Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА: https://uoz.cn.ua
  • КНП «Чернігівський обласний центр громадського здоров’я» ЧОР https://ociat.com.ua.

 

 

ДОДАТОК МОДЕРНА

ДОДАТОК КОРОНАВАК

ДОДАТОК Астразенека