26 січня у залі засідань селищної ради відбулася  четверта сесія селищної ради восьмого скликання. На якій депутати своїм рішенням  ухвалили Звернення до вищих органів влади щодо неприпустимості зростання цін на постачання та розподіл електричної енергії, постачання та розподіл природного газу.  

Вельмишановні представники верховної влади України!

Сьогодні в Україні зберігається складна епідеміологічна ситуація, спричинена вірусом СОVID-19, поглиблюється криза в економіці, збитків зазнають підприємці, зростає безробіття та рівень бідності. Платоспроможність українських родин погіршилась, а ціни на електричну енергію, газ та тепло невпинно ростуть, а разом із ними накопичуються борги населення.

За таких умов додаткове підвищення цін на електричну енергію, природний газ і тепло для населення перетворюється на чинник дестабілізації ситуації в країні, призводить до зростання соціальної напруженості, політичної нестабільності та економічних потрясінь.

Зокрема, нашу глибоку стурбованість викликають рішення Кабінету Міністрів України, щодо відміни державного регулювання цін на природний газ та відміни пільгового тарифу на споживання електричної енергії на перші 100 кВт.

Стаття 48 Конституції України гарантує кожному громадянину України право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло. Враховуючи рівень реальних доходів населення, подальше підвищення цін на енергоносії та комунальних тарифів призведе до прямого порушення цих прав українських громадян.

Ми звертаємось до Президента України, як Гаранта Конституції, вжити невідкладних заходів для недопущення зростання цін на електричну енергію, природний газ та тепло для населення.

Закликаємо Верховну Раду України розглянути можливість введення мораторію на підвищення цін на комунальні послуги для населення. Невідкладно внести зміни у законодавство для впорядкування ціноутворення і недопущення підвищення цін і тарифів на природний газ. Внести зміни до Державного бюджету України на 2021 рік для забезпечення повноцінного фінансування житлово-комунальних субсидій для населення.

Звертаємось до Кабінету Міністрів України із закликом переглянути свої рішення щодо скасування пільгового тарифу на електроенергію для населення та відмовитись від намірів подальшого підвищення тарифів. Забезпечити державне регулювання цін на природний газ для населення України, тим більше, що Україна має унікальні можливості для забезпечення своїх громадян дешевими енергоносіями – газом власного видобутку.

Сьогодні у період епідемії та важкої економічної кризи українські громадяни чекають від влади на всіх рівнях відповідальних дій. Влада має захищати інтереси виключно українського народу, керуватись національними інтересами.

З огляду на вище викладене, ми, депутати Олишівської селищної ради восьмого скликання, наполягаємо, щоб політичне керівництво держави чітко дотримувалось статті 48 Конституції України та вжило невідкладних заходів, щодо відновлення державного регулювання цін на газ, пільгових тарифів на електроенергію та скасувало (знизило) плату за транспортування газу.

Сподіваємося на ваше розуміння і підтримку.