Фото без опису

Білорусь: Ніколи не забудемо героїв імена!

Ми: Пишаємось і пам'ятатимемо завжди!

25 липня голова Чернігівської районної організації ветеранів Анатолій Скуратович, його заступник Вікторія Зеляк, селищний голова Сергій Малець та учениця 3-го класу Даринка Тиха за дорученням посольства Республіки Білорусь в Україні і голови Чернігівської РДА вручили медаль «75 год вызвалення Беларусі ад  нямецка-фашысцкіх захопнікаў» ветерану Другої світової війни, нашому односельчанину Василю Івановичу Лопаті, який брав участь у визволенні Республіки Білорусь від нацистських окупантів.

Василь Іванович Лопата – людина, яка заслужила до себе неабияку повагу та всебічну пошану.

Коли почалася війна йому виповнилося 16 років він рвався захищати Батьківщину, але в ряди бійців став уже після звільнення Чернігівщини і рідної Олишівки. У 1943 році закінчив Казанське училище і молодшим сержантом прибув на 3-й Білоруський фронт під Вітебськ. Немало доріг пройшов з боями.  В 1944 р. був тяжко поранений, лікувався в госпіталі в Москві з однією думкою – швидше на фронт. Одужав і продовжив службу на тому ж фронті, звільняв Східну Прусію. І знову поранення.  В Тульському госпіталі дізнався про кінець війни і про Перемогу.  

Лейтенант Лопата нагороджений орденами Слави III ст., Вітчизняної війни I ст. (1985), «За мужність» III ст., та багатьма медалями. Василь Іванович працював самовіддано і в мирний час. 32 роки пропрацював головним бухгалтером колгоспу ім. Кірова та сільгосппідприємства «Агрокомсинтез».